review · Skin talk

Hydration Gel What??

Kekepoan dimulai waktu aku tertarik dengan B-Hydra hydration gel dari Drunk Elephant. Aku pikir itu serum ternyata bukan. It’s a hydration gel. Apa itu hydration gel? Moisturizer? Bukan. Ternyata beda lagi. Eaaaaaaa banyak ya PR nya hihi..

Karena itu aku googling lagi apa bedanya hydrating dan moisturizing, sampailah aku pada beauty blogger ini. Aku copas aja ya isinya, belakangan mau ngeblog panjang kali lebar nggak sempet euy, hiks.. Aslik…

hydrating products are formulated to INCREASE water content to plump up the skin while moisturizing products KEEP the skin soft and pliable by preventing water content in the skin from evaporating.


Jadi itu kata kuncinya.

Hydrate = meningkatkan kadar air pada kulit

Moisture = menjaga kadar air pada kulit.

Terus kalau udah pakai hydrating gel gak perlu pake moisturizer lagi? Nggak juga. Tergantung kondisi kulit, kalau kering banget kita perlu meningkatkan kadar air pd kulit LALU kita jaga dengan moisturizer.

Moisturizing makes skin soft and smooth

Moisturizing aims to form a barrier film on the skin’s surface to prevent moisture loss. This makes the skin feel softer and smoother. Moisturizers generally work in two ways with two types of ingredients. First, you have the humectants, such as hyaluronic acid, glycerin, sorbitol, propylene glycol, sorbitol, lactic acid, and colloidal oatmeal, which work by attracting water molecules to the skin. And second are emollients, like sweet almond oil, apricot oil, shea butter, and cocoa butter, which work by softening skin and forming a protective layer on top, to prevent water loss by coating the skin with an oil-based substance to trap moisture in. Generally, the drier your skin, the thicker the moisturizer you need as they can help banish dry patches, flakiness and even fine lines. And in theory, a moisturizer should protect your skin from water loss until you wash your face but we know this does not always happen for various reasons, one of which is environmental polllution.

Hydrating makes skin plump and supple

The upper layers on the epidermis needs a supply of water to make sure they are kept plump and smooth. Hence, hydrating facial products are designed for this purpose to increase the water content of the skin. They usually contain occlusive agents that keep moisture from leaving the skin and humectants that attract more moisture to the skin. So in a sense, hydrating products are often said to be moisturizing as well. However, to me, hydrating means the actual replenishment of moisture or water to skin cells. Therefore, you should replenish moisture to your skin first before you have your moisturizing skincare products applied.


Ternyata PIXI juga ngeluarin hydration gel ini, namanya H2O skin drink. Oooh makanya namanya skin drink yah, karena hydration gel gunanya untuk meningkatkan kadar air tadi. Bedanya sama drunk elephat B-Hydra adalah kandungan Vit B didalamnya. Karena itu disebut sebagai salah satu rangkaian anti aging. Intinya semakin tua kadar air dalam kulit kita akan semakin berkurang, untuk itu kita perlu menjaga kadar air agar mencegah kulit kering dan keriput.

UPDATE :

Setelah pemakaian Drunk Elephant B-Hydra ini selama sebulan, aku bener-bener suka hasilnya! pori-pori kaya mengecil dan rasanya kulit kering aku jadi lebih kenyal. Sekarang hampir tiap hari aku pakai. Kayanya aku lebih perlu serum atau gel yang hydration daripada exfoliate. Yang jadi pertanyaan aku masih perlu Vit C gak yah.. hmm..

Advertisements

2 thoughts on “Hydration Gel What??

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s